Regulacions d’activitats

Circulació motoritzada i ús de l’aparcament de Sadernes.

La Vall de Sant Aniol, al cor de l’Alta Garrotxa és, sens dubte, un dels espais més visitats d’aquest EIN. Els darrers anys hem fet recomptes de l’afluència de visitants durant els períodes de màxima afluència i hem arribat a comptabilitzar més de 33.000 visitants per any.

Tot això ha portat a que des de ja fa uns anys primer per iniciativa dels Ajuntaments de Montagut i Oix i Sales de Llierca i més recentment coordinat des del Consorci de l’Alta Garrotxa, s’hagi vist la necessitat de regular l’accés motoritzat a la zona. Amb aquesta actuació, hem aconseguit reduir les situacions de desordre públic i l’impacte sobre el patrimoni natural i cultural de la zona.

Aquest 2021 la regulació serà efectiva les 24 hores des del 12 de març al 2 de novembre, ambdòs inclosos.

De manera complementària, i a partir d’aquest mes d’agost per accedir a la Vall de Sant Aniol serà necessària una RESERVA PRÈVIA per garantir el funcionament del servei d’acollida.

El preu d’aquest servei d’acollida, que s’ubica a la zona d’aparcament de Sadernes, és de 5,56€ per vehicle i S’APLICARÀ DURANT TOT EL MES D’AGOST I ELS DOS PRIMERS CAPS DE SETMANA DE SETEMBRE.

Un cop formalitzada la reserva, us farem arribar un codi QR que us sol·licitaran al punt d’acollida de Sadernes.

Preguntes freqüents

Per consultar les preguntes freqüents sobre la reserva prèvia, podeu fer clic aquí.

Descens
de barrancs

El descens de barrancs està regulat a l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa per la regulació publicada al BOP de Girona número 48, de 9 de març de 2020. Aquesta regulació s’ha dut a terme per tal de garantir la preservació dels valors naturals rupícoles que hi ha en els diferents barrancs de l’Alta Garrotxa.

La regulació estableix que l’activitat la poden realitzar un màxim de 10 persones al dia en cada barranc (50 persones en el cas del trèquing aquàtic a la Muga) i és obligatòria la reserva prèvia amb una antelació mínima de 3 dies laborables.

La sol·licitud la podeu descarregar, omplir i enviar. Intentarem gestionar la vostra petició amb la major brevetat possible. Recordeu que per poder fer el descens necessitareu la resolució corresponent i el DNI de la persona sol·licitant.

En el mapa podreu identificar el cursos fluvials de l’espai protegit on es pot realitzar l’activitat. En la resta de cursos fluvials el descens de barrancs o el trèquing aquàtic són activitats NO permeses. Respecteu les instruccions de descens de cada barranc i la ubicació dels ràpels existents. No es poden obrir ràpels nous ni canviar el costat o ubicació dels existents.

Ni la propietat ni les administracions es fan responsables dels danys i perjudicis de qualsevol naturalesa que puguin derivar-se de la pràctica de l’activitat.

A continuació us podreu descarregar:

Es recomana l’obtenció del certificat digital idCAT per a poder signar la sol·licitud.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració. 

Calendari d’ocupació

del barrancs de l’Alta Garrotxa​

Ocupat

Parcialment ocupat

Altrament, els barrancs estan lliures per a la pràctica de l’activitat.

Escalada

L’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa ha estat declarat Zona d’Especial Protecció per les Aus en el marc de la Xarxa Natura 2000.

Algunes de les espècies d’avifauna presents a l’espai per les quals s’ha declarat l’Alta Garrotxa com a ZEPA viuen a les cingleres de l’espai. Les espècies més rellevants en aquest sentit són l’àguila daurada (Aquila chrysaetos), el falcó pelegrí (Falco pelegrinus), l’aligot vesper (Pernis apivorus), el falcó mostatxut (Falco subbuteo) i el xoriguer (Falco tinnunculus).

En algunes d’aquestes cingleres es practica l’escalada, activitat que pot afectar les aus. És per aquest motiu que s’ha decidit regular la pràctica en base al la regulació publicada al BOP de Girona número 48, de 9 de març de 2020, amb la finalitat de compatibilitzar l’activitat esportiva amb la protecció dels valors naturals de l’espai, en aquest cas les espècies d’aus rupícoles.

En aquest sentit, la regulació classifica els sectors on es pot realitzar l’activitat en 2 tipus, segon la sensibilitat de les aus a la freqüentació:

  • Sectors d’escalada lliure: sensibilitat baixa. Es pot practicar l’escalada tot l’any.
  • Sectors d’escalada condicionada: sensibilitat alta només durant el període reproductiu. Es pot practicar l’escalada durant un període contret de l’any. (veure mapa)

A la resta de l’espai la pràctica de l’escalada no està permesa.

Ni la propietat ni les administracions es fan responsables dels danys i perjudicis de qualsevol naturalesa que puguin derivar-se de la pràctica de l’activitat.

Us recordem que tots som responsables de preservar els valors naturals de l’espai i respectar la propietat privada.

A continuació us podreu descarregar:

Gràcies per la vostra col·laboració.

Acampada

L’acampada està prohibida a tot l’espai, a excepció de la modalitat d’acampada juvenil.

En aquest cas però, cal que l’Ajuntament  autoritzi expressament la idoneïtat de l’emplaçament tal i com determinen les Normes Especials de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa i que el Departament de Territori i Sostenibilitat autoritzi l’activitat.

Complementàriament els municipis de Sales de Llierca, Montagut i Oix i Tortellà tenen unes ordenances que també regulen l’acampada a l’eix central de l’espai natural protegit.

Ajuntament de Sales de Llierca

Ajuntament de Montagut i Oix

Ajuntament de Tortellà

Gràcies per la vostra col·laboració.

Altres regulacions

Està prohibit fer foc a tot l’espai fora dels indrets expressament autoritzats.

Està prohibit abocar deixalles.

Està prohibit banyar-se a la presa del Gomarell, ubicada a la riera de Sant Aniol d’Aguja.


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 12035212 bytes) in /var/www/altaGarrotxa/wp-includes/wp-db.php on line 2799