Aquesta tardor estem arreglant el camí del Salt de la Núvia gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona

Camí del Salt de Núvia

L’actuació s’emmarca dins el Projecte per la conservació del patrimoni natural 2018, subvencionat per la Diputació de Girona.

L’objectiu és millorar l’estat del camí, desgastat i malmès per les esllavissades recurrents, que forma part de l’itinerari 1 del Consorci.

Tal i com s’ha anat fent des del 2013 en el camí de Sant Aniol, aquest any el Consorci està millorant també el sender que uneix Sant Aniol d’Aguja amb La Muntada passant pel Salt de la Núvia, actuació que ha estat una demanda d’agents locals, veïns i dels Amics de Sant Aniol.

L’actuació s’ha emmarcat dins el Projecte per la el conservació del patrimoni natural a l’Alta Garrotxa. El cost total del projecte és de 33.244,70€, el 90% dels quals els aporta la Diputació de Girona. El projecte té dues línies d’actuació: la recuperació d’espais oberts, i la millora de la xarxa de senders.

Les actuacions de millora de la xarxa de senders es centren en la intervenció en aquest tram de l’itinerari 1 del Consorci, per tal de fer-lo transitable als vianants mitjançant l’adequació i consolidació de la seva estructura. Els treballs consisteixen principalment en la reconstrucció de murets de pedra natural i l’aplanament de la plataforma del camí mitjançant tècniques manuals. La intervenció es duu a terme amb criteris d’integració paisatgística i seguint les recomanacions d’experts historiadors, per garantir que es reprodueixen tècniques i formes pròpies dels camins tradicionals de muntanya.

La consolidació estructural d’aquest tram estratègic de camí ha de permetre descongestionar la ribera dreta de la riera de Sant Aniol, i reduir la massificació, i per tant l’impacte sobre l’entorn natural derivat del sobre-trepig, el soroll i l’erosió del mateix sender.

Complementàriament, l’acondicionament del sender permet una sortida alternativa des de Sant Aniol, que en cas de riuades i crescudes sobtades del riu significa un pas estratègic, significant per tant també una important i necessària millora en la seguretat i la gestió de riscos.