Segueix el problema de l’abandonament de deixalles a la zona de Sant Aniol d’Aguja

Problema de deixalles Sant Aniol d'Aguja

Degut a la gran quantitat de visitants a la vall de Sant Aniol d’Aguja s’ha incrementat el nombre i la varietat de residus abocats sense control.

En zones amagades podem trobar acumulacions de papers i tovalloletes resultat de les excretes que els visitants fan per l’espai sense control.

El volum de visitants torna a ser molt elevat aquest estiu, amb xifres d’afluència que ronden les 5.000 persones al mes, amb pics de fins a 700 al dia. Tota aquesta gent juntament amb una actitud irresponsable per part d’alguns visitants provoca un excedent de brossa a l’entorn.

Per aquest motiu, el Consorci té actiu un dispositiu de neteja cada 15 dies, que malgrat la bona feina que duu a terme necessita de la col·laboració i el civisme ciutadà per a que l’espai es mantingui net. La gran part dels residus que s’identifiquen a la zona són resultants de les excretes humanes, és per això que es demana responsabilitat als visitants per efectuar les necessitats en llocs apartats i no abocar el paper higiènic a l’entorn, i així reduir aquests desagradables residus que suposen un impacte tant ecològic com paisatgístic de l’espai.

Un altre punt conflictiu de la vall és el pàrquing, on els visitants que pernocten (recordem que es tracta d’una activitat no permesa, segons ordenament municipal) o realitzen els seus àpats hi deixen la brossa. En molts casos es dóna la situació de bosses de deixalla abandonades; aquesta no és una solució, ja que la fauna de la zona pot obrir-les i perquè a l’entorn natural no hi ha servei de recollida d’escombreries. Cal que cada persona s’endugui les seves deixalles.

Degut a tota aquesta problemàtica, es prega als visitants que adoptin una actitud responsable respecte a l’entorn, per garantir la conservació de l’indret, el gaudi de la resta de visitants i la possibilitat per a les generacions futures de gaudir del patrimoni natural de l’Alta Garrotxa.